Laatste nieuws

Bitdefender beschermt Mac OS X gebruikers tegen nieuwe variant van het Trojaans paard Flashback

April 2012


De meest eenvoudige manier om na te gaan of een Mac gezond is, is via de Bitdefender Virus Scanner die gratis kan gedownload worden via de App Store

 

Bitdefender®, uitgever van vernieuwende antivirus oplossingen biedt nu ook een tool voor het opsporen en desinfecteren van de laatste e-bedreiging die gericht is op Mac OS X. Deze Trojan Flashback.L werd in het begin van deze week geïdentificeerd. Geschat wordt dat wereldwijd meer dan 600.000 OS X besturingssystemen besmet werden met behulp van Java Runtime Environment.

De kwaadaardige code heeft de reputatie om gehost te worden op valse websites die zich voordoen als een gemeenschap waar gebruikers video’s met elkaar kunnen delen. Wanneer surfers zich begeven naar de corrupte pagina, laadt een stukje Javascript code een Java applet op die gebruik maakt van de lokaal geïnstalleerde Java versie.

Wanneer dit proces afgerond is, wordt een kwaadaardig bestand - door BitDefender geïdentificeerd onder de naam “MAC.OSX.Trojan.FlashBack.L” - gedownload en uitgevoerd. Dit Trojaans paard bezit de eigenschappen van een backdoor (wat betekent dat de aanvaller volledig de controle van de Mac kan overnemen). Bovendien probeert hij gebruikersnamen en paswoorden te verzamelen voor online bankieren of bijvoorbeeld Gmail en PayPal- accounts.

De Trojan Flashback werd ontdekt in september 2011, terwijl hij zich voordeed als een installer van Flash Player. Sindsdien heeft hij drie verschillende zwakke plekken in Java (CVE-2011-3544, CVE-2008-5353, et CVE-2012-0507) geëxploiteerd, waarvan de laatste deze maand gepatcht werd.

De meest eenvoudige manier om na te gaan of een computer gezond is, gaat via Bitdefender Virus Scanner die gratis kan gedownload worden op de App Store. Drie kliks volstaan om deze applicatie te installeren, na te gaan of het toestel werd besmet en Flashback vervolgens te verwijderen.

BitDefender raadt ook iedereen aan om zijn Java-distributie te updaten door te klikken op het Apple-menu en de optie “Software Update” te selecteren.

Om Bitdefender online te volgen en op de hoogte te blijven van het nieuws op het gebied van e-bedreigingen:

-       RSS-feeds

-       Facebook

-       Twitter

-       gebruikersgroep MalwareCity


Share