Laatste nieuws

Sint-Valentijn kan opnieuw synoniem staan met problemen voor gebruikers van sociale netwerken

February 2011


BitDefender raadt aan om erg waakzaam te zijn, nu miljoenen gebruikers mogelijk een risico lopen omwille van oplichters die zich laten inspireren door feestdagen

 

 

BitDefender®, uitgever van beveiligingsoplossingen voor het internet, herinnert eraan dat sociale netwerken erg populair zijn bij cybercriminelen die user accounts willen kraken of eenvoudigweg spam willen versturen.

BitDefender raadt gebruikers ten stelligste aan om erg oplettend te zijn en bijzondere aandacht te besteden aan de volgende scams, die hun account kunnen bedreigen:

Berichten die ‘tips’ geven ter gelegenheid van Sint-Valentijn – Gebruikers installeren bijvoorbeeld een applicatie die belooft om “12 zaken waarvan meisjes willen dat jongens ze weten” te openbaren. Zij riskeren echter dat hun “wall” en de accounts van hun vrienden zich zullen vullen met ongewenste berichten die automatisch gepost worden.

Berichten die beloven dat ze geheime aanbidders zullen onthullen –Hoewel dit erg verleidelijk kan lijken, zouden sociale netwerkgebruikers hieraan moeten kunnen weerstaan want door dit type applicatie op hun account te laten installeren, staan ze scammers (verspreiders van valse informatie) toe om automatisch ongewenste berichten te posten op hun “wall” en op de profielen van hun vrienden.

 

Berichten die bijdragen tot de verspreiding van « klassieke » scams gericht op Sint-Valentijn – Een voorbeeld is de zwendel “ontdek wie uw profiel bekeek” die ter gelegenheid van Sint-Valentijn getransformeerd werd tot “mijn ex is de persoon die mijn profiel het meest bekijkt. Ontdek ook wie zich interesseert in jouw profiel”. De applicatie die verbonden is met deze zwendel zorgt ervoor dat berichten op de “wall” van het slachtoffer en op deze van zijn vrienden verschijnen. Het zal lijken alsof deze berichten afkomstig zijn van een vertrouwde persoon en aangezien ze refereren naar valse Facebook-conversaties waaraan verschillende vrienden van het slachtoffer lijken deel te nemen, zou deze scam zich erg snel kunnen verspreiden. Geconfronteerd met dergelijke berichten, zullen gebruikers moeten nagaan of de account van de afzender al dan niet corrupt is.

 

Feestdagen zijn al heel wat jaren een belangrijke inspiratiebron voor oplichters die zich richten op sociale netwerken. Ondanks de voorspelbaarheid van dergelijke zwendels die verbonden zijn met Sint-Valentijn, zijn deze nog steeds redelijk succesvol omdat ze op de gevoelens van mensen inspelen. Elk jaar klikken zo miljoenen gebruikers op allerlei verdachte links in de hoop hun “soulmate” te vinden. Sociale netwerken zijn betrokken bij de uitwisseling van informatie en gevoelens, maar de gebruikers moeten waakzaam blijven voor valstrikken in deze omgeving”, zegt George Petre, verantwoordelijk voor het onderzoek naar bedreigingen bij BitDefender.

BitDefender safegowerd ontwikkeld om gebruikers te helpen bij de bescherming van hun accounts op sociale netwerken.

 

 

Om BitDefender online te volgen en op de hoogte te blijven van het nieuws op het gebied van e-bedreigingen:


Share